Engelli Raporu ile Motosiklet Alınır mı?

Engelli Raporu ile Motosiklet Alınır mı? Blog
Engelli raporu ile motosiklet kullanılır mı, engelli raporu ile motosiklet alınır mı? Sorularının yanıtlarını merak edenler için yazımızda yanıtladık.

Faydalı Bilgiler

Ocak 2025

3Min

Hayat bazen herkes için aynı koşulları sunmayabilir. Bazı bireyler doğuştan ya da sonradan bir engele sahip olabilir ve yaşamlarını bu engelle sürdürmek durumunda kalabilirler. Bu noktada hayatı onlar için daha erişilebilir ve kolay hale getirmek hepimizin görevi olmalı. Bu yazımızda, “engelli raporu ile motosiklet alınır mı?” sorusuna yanıt vererek; ihtiyaç duyan bireylere rehberlik etmeyi amaçlıyoruz.
 

 

Engelli Raporu Nedir ve Nasıl Alınır?

Engelli raporu ile araç satın almak isteyen bireylerin ilk adımı, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen tam teşekküllü bir hastaneden engelli raporu almaktır. Alınacak bu raporda, bireyin engelli aracı satın alma hakkının bulunduğu açıkça belirtilmelidir.

Aracı kullanacak birey kendisi olacaksa, Engelli Ehliyeti almış olmalı. Bu ehliyeti alabilmek için, bireyin teorik sınavdan başarılı olmasının yanında özel donanımlı bir engelli aracıyla yapılan sürüş sınavını geçmesi koşulları bulunuyor.

Engelli Ehliyeti Nedir?

Engelli bireylerin araç kullanabilmesi için özel düzenlemelere tabi bir ehliyet sınıfı söz konusudur. 2016 yılında yapılan düzenlemelerle birlikte, daha önce “H sınıfı ehliyet” olarak bilinen engelli ehliyetleri kullanımdan kaldırıldığını hatırlatalım.  Günümüzde, engelli bireyler A ve B sınıfı ehliyet kategorisine dahil edilerek araç kullanabilirler.

Engelli bireyler, ücretsiz olarak mevcut ehliyetlerini değiştirme fırsatından yararlanabilirler; ancak bu süreçte bireyin engel durumuna uygun olarak belirli değerlendirmeler yapılması gerekir. Ehliyet alım sürecinde sürücü kursu sınavları ve sağlık kontrolleri titizlikle uygulanır. Kurallara uygun şekilde ehliyetini alan bireyler, trafiğe çıkarak araç kullanma hakkına sahip olurlar. Tüm ehliyet türlerinde olduğu gibi, engelli ehliyetlerinde de 18 yaş sınırı geçerliliğini korur.
 

 

Engelli Ehliyeti ile Motosiklet Kullanılabilir mi?

Engelli ehliyeti, bireyin sağlık durumu ve engel oranına göre düzenlenen özel bir ehliyet türüdür. Engelli ehliyeti ile motosiklet kullanılabilir mi? Sorusunun yanıtı oldukça merak edilen soruların başında geliyor. M sınıfı, F sınıfı ve B1 sınıfı ehliyetlerin kapsadığı araçlar da engelli ehliyeti ile kullanılabilmektedir. Bu kapsamda motosiklet ve 4 tekerlekli motosiklet kullanılabilir. Bu sınıflara dahil olan traktör de kullanılabilir. Ayrıca, B sınıfı ehliyete sahip olan engelli bireyler, otomobil ve kamyonet kullanabilirler.

Ehliyet başvuru sürecinde, bireylerin sağlık kontrolünden geçmesi gereklidir. Yapılan değerlendirme sonucunda verilen sağlık raporuna bağlı olarak, kişi engelli ehliyeti alabilir ve bu ehliyetin kapsamına giren araçları güvenle kullanabilir.

Engelli Araç Kullanmak İçin Raporu Yüzdeleri

Engelli araç alımında en önemli kriter, bireyin sahip olduğu engelli raporunun yüzdesidir. Bu oran, bireyin hayati fonksiyonlarını ne kadar yerine getirebildiğine bağlı olarak belirleniyor:

  • %40 engelli raporu: Yalnızca bireyin kendisinin kullanacağı araçlar için geçerlidir.
  • %90 engelli raporu: Aracı bireyin yakınları da satın alabilir ve kullanabilir.

Her iki durumda da Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödenmez. Ancak %90 raporunda, satın alınacak araç üzerinde özel düzenlemeler yapılması gerekebilir. Örneğin, aracın tekerlekli sandalye veya sedye yüklenebilir olması gibi şartlar yerine getirilmelidir.
 

 

%40 Engelli Raporu ile Motosiklet Alımı

Engellilik oranı %40 olan bireyler, belirli koşullarda araç satın alabilirler. Araç çeşitlerine göre fiyat sınırlaması bulunsa da bu kapsamda motosikletler için herhangi bir fiyat veya silindir hacmi sınırlaması yok.

Ancak unutulmaması gereken önemli noktalardan biri, aracı kullanacak kişinin mutlaka H sınıfı ehliyete sahip olması gerektiğidir. Diğer araç türlerinde fiyat sınırlamasını öğrenmek istiyorsanız, aşağıda bu bilgileri sizinle paylaşıyoruz.

  • Vergiler dahil satış bedeli 303.200 TL'yi geçmeyen binek otomobil, panelvan, pick-up, jeep veya arazi taşıtları bu uygulamaya dahildir.
  • Motor hacmi 2800 cm³ veya altı olan van, kamyonet, pick-up ve arazi araçlarında ise fiyat sınırı bulunmuyor.

Bu indirimler sayesinde engelli bireyler motosikletlerini vergisiz fiyatlar üzerinden satın alabilir.

%90 Engelli Raporuyla Motosiklet Alımı

Engellilik oranı %90 ve üzeri olan bireylerin, raporlarında özel engelli aracı kullanmaya engel bir durum olmadığı belirtilmişse, bu bireyler aracı H sınıfı ehliyet ile kullanabilirler. Eğer bireyin engel durumu araç kullanmasını engelliyorsa, 1. derece ile 3. derece yakınları ÖTV muafiyetinden yararlanarak araç satın alabilirler. Bu durumda dikkat edilmesi gereken koşullar bulunuyor. Bunları sizin için aşağıda sıraladık.

  • 18 yaşından küçük bireyler için anne ve babanın yazılı muvafakati gereklidir.
  • 18 yaşından büyük ve zihinsel engeli olmayan bireyler, kendi işlemlerini bağımsız şekilde gerçekleştirebilirler.
  • Zihinsel engelli bireyler için mahkemeden vasi kararı alınmalıdır. Önceden alınmış vasi kararlarında, araç alımının kullanım amacı belirtilmelidir.
     

 

İkinci El Motosiklette Engelli İndirimi Olur mu?

Engelli indiriminden yararlanarak motosiklet ya da diğer araçları alabilmek için bazı önemli şartlar bulunuyor. Bunlardan en önemlisi indirimin yalnızca 0 km motosiklet için geçerli olması. İkinci el motosiklet ve diğer araçlarda böyle bir muafiyet uygulanmıyor.

Araç motor gücü de indirimi etkileyen önemli bir diğer faktör. Motor hacmi 1.4 lt ve altı olması gerekiyor, daha yüksek motor hacmine sahip araçlar, indirim kapsamı dışında tutulur. Ayrıca satın alınan araç, 5 yıl boyunca satılamaz. Ancak satılması gerekirse, muaf tutulan ÖTV tutarı hesaplanarak araç sahibinden tahsil edilir. Eğer araç, engelli şartlarını taşıyan bir başka bireye satılacaksa, 5 yıllık süre 3 yıla düşer.

Engelli Raporu İle Motosiklet Alırken Hangi Belgeler Gerekir?

Engelli raporu ile motosiklet almayı düşünenlerin aşağıdaki belgeleri önceden hazırlaması gerekiyor.

  • Engelli bireye ait engelli raporu,
  • Raporda belirtilen engelli derecesi belgesi,
  • Engelli birey eğer aracı kendisi kullanacak ise engelli ehliyeti,
  • Vergi dairesinden alınan ÖTV ödeme belgesi.
Bu içeriğe bir emoji bırak.
Hızlı
Hızlı1
Tutkulu
Tutkulu0
Yenilikçi
Yenilikçi0
Neşeli
Neşeli0
İllüstrasyon İkonu
Bültenimize abone olun en son haberleri alın

Binlerce Motosiklet Parçası ve Aksesuarına Göz Atın ve Keşfedin

Diğer İçerikler
Yerli Motosiklet Markaları Hangileri? Blog
Faydalı Bilgiler
Nisan 2025

6 dk

Yerli Motosiklet Markaları Hangileri?

Türkiye’de üretilen yerli motosiklet markaları ve öne çıkan modellerini yazımızda keşfedin. Uygun fiyatlı, dayanıklı ve pratik motosikletler bu yazıda!

Sadece Motor

Sadece Motor

İçerik Üreticisi

Türkiye'de Motosiklet Azami Hız Sınırı Kaçtır? Blog
Faydalı Bilgiler
Nisan 2025

3 dk

Motosiklet Sürüşünde Odaklanma Nasıl Geliştirilir? Blog
Faydalı Bilgiler
Nisan 2025

2 dk